Årets bild 2018/19

Det är spännande att studera fotografer inom olika områden. Själv fotograferar jag som sagt mest husdjur, även om det ibland blir lite annat också. Något jag aldrig fotograferar är nyhetsbilder. Jag tycker ändå att det är intressant att studera sådana bilder och lära mig mer om hur de fotograferna arbetar. Det finns mycket vi kan lära av varandra.

Vinnaren

Det var Niclas Hammarström som tog hem priset för Årets bild 2018/2019. Det var han väl värd. Han arbetar som fotograf i utlandet och fotograferar främst för tidningen Expressens räkning. Bilden han vann med är riktigt drabbande. Raka motsatsen till fluffiga kaniner som mumsar maskrosblad i gräsmattan. Istället är det ett bårhus i Jemen där en man plockar upp en 15-årig pojke ur en frys. Pojken har blivit ihjälskjuten och nu ska anhöriga få ta hand om hans kropp. De står utanför bårhuset och väntar. Genom öppna luckor bakom mannen ser vi att bårhusets vanliga fack är fulla av döda kroppar. Det är därför pojken har hamnat i en helt vanlig frysbox, en sådan vi brukar stoppa Billypizza och blåbär och överbliven kalops i.

Årets bild-galan

Själva galan hölls i Jönköping. Det är den största fototävlingen vi har i Sverige och den har hållits igång sedan 1942. Det är Pressfotografernas klubb som arrangerar tävlingen. Niclas Hammarström vann inte bara i den här kategorin utan också i Årets porträttserie samt Årets nyhetsbild. Han berättar för Svenska Dagbladet att han brinner för att berätta historier och att han drivs av en vilja att träffa och komma nära människor och platser. Han kan förstås inte all världens språk, men menar att det går att ta sig långt med kroppsspråk och mimik.

Jag undrar om jag skulle kunna arbeta som en sådan fotograf, men jag tror inte det. Jag är lite för harig för att ta mig till konflikthärdar runt om i världen.