Fotografera med mobilkamera

Om du vill arbeta professionellt som fotograf behöver du förstås en riktig systemkamera. Men för husbehov klarar du dig idag med en vanlig mobilkamera. De flesta nya mobiler är så pass bra att du får högupplösta bilder med perfekt färger och skärpa. Här är några tips på hur du bäst använder din mobilkamera.

Porträtt, rörelse eller landskap

Använd dig av de funktioner som finns inbyggda i din telefon. Om du fotograferar ett husdjur som sitter eller står still är det bra att använda sig av porträttfunktionen. Den knappen ser ofta ut som huvudet och överkroppen på en människa. Kom nära ditt motiv, välj porträttinställningen, fokusera på motivet och fotografera. Då kommer ditt motiv att bli skarpt medan bakgrunden och förgrunden blir suddigare. På så sätt hamnar fokus på djuret. Har du istället ett springande, hoppande eller lekande djur kan du välja den inställningen på din telefon (ser ofta ut som en springande figur). Se till att fokusera på motivet. Om djuret istället befinner sig i en spännande miljö där du vill att omgivningen ska vara en viktig del av bilden, då väljer du landskapsinställningen (knappen kan se ut som lite natur, något berg i bakgrunden). Då blir det lagom mycket fokus på allt i bilden, det vill säga lite motsatsen till porträttinställningen.

Blixt och ljus

Mobiltelefonen har ofta en inbyggd blixt eller lampa, men använd bara den i nödfall, annars riskerar du att hunden får röda ögon och att hela bilden upplevs platt och tråkigt. Fotografera helst i naturligt ljus, alltså dagsljus. Ibland är det förstås lite halvskumt både ute och inne och då bör du i första hand använda funktionen för dålig belysning/nattljus i kameran. Se till att din telefon står stadigt då den här bilden tar lite längre tid att ta och varje liten skakning i din hand kommer att göra den suddig. Använd gärna en tripod.