Fotografera smådjur

När vi pratar om att fotografera husdjur menar de flesta hundar, i andra hand katter och hästar. Men jag har många kunder som vill få sina smådjur fotograferade. En hamster lever kanske inte så länge, men rent krasst, just därför är det extra betydelsefullt ha fina bilder som minne. Bara för att man är liten betyder inte det att man inte är mycket älskad. Alla har förstås inte råd att anlita en fotograf för att fotografera marsvinen, så jag tänkte dela med mig av lite tips på hur du kan ta fina bilder hemma, med din egen kamera.

Välj rätt tid på dygnet

Ett väldigt sömnigt djur, eller ett djur som mest är aktiv på natten, får du passa på att fånga den tid på dagen det är som piggaste. Att fotografera någon som grävt ner sig i spån inne i ett litet hus är inte så lätt och blir inte så bra heller för den delen. En pigg blick vill vi gärna lyckas fånga, inte bara lite pälstussar som sticker ut ur ett bo. Tvärtom gäller om du har ett mycket energiskt djur som helt enkelt inte vill vara stilla länge nog för att låta sig fotograferas. Du kan förstås passa på att fånga djuret när det är in action, men det kräver lite träning för att det ska bli en bra och skarp bild. Enklare är att vänta tills djuret är lite mer avslappnat. I bägge fallen – trötta och pigga djur – kan lite favoritmat fungera både uppiggande och lugnande.

Placering

Ibland är det svårt, för att inte säga omöjligt, att få en hamster eller en kanin att vara still på bild. Prova att låta någon hålla i djuret. En bild där du zoomar in hamstern i handen på någon eller där kaninen gosar i famnen på en vän kan blir riktigt bra. Då vet du att djuret inte smiter undan just som du drar fram kameran.