Hur man fotograferar katter

Det finns katter som gärna poserar på bild och som sitter på kommando likt en hund, och så finns det vanliga katter. De flesta katter är vanliga katter. De bryr sig inte ett smack om att du kommer där med en kamera och gör de det, är det för att de känner sig störda när du tränger dig på.

Såhär fotograferar du en katt

Utrusta dig med tid och tålamod. Bilder på katter blir bäst när de är naturliga, men om katten vill sova timme efter timme, eller tvärtom är ute och patrullerar i grannskapet och inte alls syns till, är det bra att ta till lite knep. En utekatt kan du be ägaren hålla hemma tills du dyker upp och en trött katt får ni gemensamt försöka väcka. Gör något katten gillar, till exempel låt den dricka vatten ur kökskranen eller spana på småfåglar genom fönstret. Din uppgift är sedan att följa katten, inomhus och eventuellt utomhus. Bilder på katten i dess vardag blir ofta riktigt fina. Du kan lyckas pricka in:

  • Katten sitter i fönstret och tittar drömmande ut
  • Sovstund i soffan
  • Kissen tvättar ansiktet med hjälp av framtassen
  • Gos och mys i mattes knä
  • Katten hoppar upp på köksbordet
  • Klovässning på klösbrädan

Plan B

Har katten favoritmat? En leksak den bara älskar? I krig, kärlek och fotografering är allt tillåtet. Låt någon leka med katten medan du knäpper bilder. Om katten gömmer sig under soffan, fast den annars inte brukar göra det, kan du kolla om husse är lite nervös. Sådant brukar nämligen kissen känna på sig och ta det säkra före det osäkra. Sätt er i soffan med varsin kopp kaffe, du och husse, och småprata och ha trevligt så kommer nog katten fram tillslut. Ni kan också prova att locka lite med någon spännande leksak precis utanför soffan.