Vinkeln gör stor skillnad

Att välja rätt vinkel kan vara helt avgörande för hur din bild uppfattas och hur bra den blir. De flesta av oss knäpper bara bilden på ett husdjur rakt av, utan en tanke på komposition. Men genom att välja en viss vinkel kan vi berätta något om djuret – sant eller påhittat – och också lura betraktaren.

Liten och gullig eller stor och farlig

Har du en hund som du vill ska se liten och söt ut ber du den sätta sig ner och så får du den att titta upp mot dig medan du knäpper bilden. (Ja, samma sak fungerar om du tar selfies. Du kommer att se gullig och harmlös ut.) Vill hunden titta åt fel håll kan du prova att smacka lite eller hålla en leksak eller godisbit i handen. Vill du däremot att ditt djur ska se stort ut ska du krypa ner på marknivå och fotografera uppåt. Om djuret är så litet att du inte kan komma under dess ögonhöjd kan du istället placera det uppe på till exempel en liten låda. Ett annat sätt att förstärka ett djurs litenhet är att ha det jämte något stort. Som ökenråttan som ligger i farfars stora hand. Eller kattungen mitt i dubbelsängen. Ett fotografera djuret i dess ögonhöjd ger i många fall det allra bästa resultatet.

Rakt fram eller smyga sig på

Ofta när vi tar porträtt fotograferar vi djuren framifrån och vill att de ska titta in i kameran (eller i alla fall så nära som möjligt – det går ju inte säga “titta in i kameran och le” till en pudel). Men det går att ta riktigt fina bilder från andra håll, bilder som berättar något om djuret. Om det befinner sig i ett rum och är upptagen med något, kan du fotografera från ett annat rum och låta lite av dörrkarmen synas så att man förstår att man smyger sig på och har fångat djuret i ögonblicket.